Tips

Het aanleggen of het veranderen van een tuin is een grote klus. De specialisten die aangesloten zijn bij SlimUitbesteden.nl kunnen u helpen om deze klus te klaren. Voorbereiding is het halve werk. Deze pagina bevat tips die u helpen om beter voorbereid te beginnen aan het aanleggen of veranderen van uw tuin.

Ontwerp van uw tuin

Voordat u aan de slag gaat is het raadzaam om een tuinplan te maken. Waar komen de terrassen, paden en/of oprit? Welke materialen moeten er gebruikt worden? U kunt er ook voor kiezen om uw tuinontwerp door een specialist te laten maken. In dat geval kunt u dat aangeven in het offerteformulier.

Behoud van oude materialen

Dat uw tuin vernieuwd gaat worden, betekent niet dat de oude tuin geheel moet verdwijnen. Het is verstandig om eerst te bepalen welke materialen, bestrating en groen u wilt behouden. Sommige elementen zullen zich namelijk lenen voor behoud of hergebruik. De overige elementen kunnen afgevoerd worden door u of een specialist.

Materiaalkeuze

De uitstraling van uw tuin wordt in grote mate bepaald door de materiaalkeuze. Voor een terras of pad waar geen verkeer komt (en dus weinig draagkracht nodig is), kunt u kiezen voor een natuursteen tuintegels (vanaf 2,5 cm dik), keramische tegels (60x60x2 cm) of voor betonnen of gebakken klinkers (vanaf 5 cm dik). Als u een oprit wilt aanleggen, is het raadzaam om natuursteen van minimaal 5 cm dik of klinkers/tegels van minimaal 6 of 7 cm dik te gebruiken. Heeft u inspiratie nodig voor uw materiaalkeuze? Op de website SlimBestraten.nl vindt u een groot aanbod van natuursteen tuintegels, gebakken klinkers en sierbestrating.

Terrasgrootte

Hoe groot uw terras moet worden, is afhankelijk van uw wensen. Wilt u bijvoorbeeld een grote familietafel plaatsen? Moet er ruimte zijn voor kinderen om te spelen? Zijn er zones in uw tuin die u wilt vullen met beplanting? Dergelijke vragen bepalen de grootte van uw terras.

Keuzes bij een tuinpad

De breedte van het tuinpad is afhankelijk van uw toekomstige gebruik. Moet u er met de fiets, rolstoel of kinderwagen overheen? Dan is het verstandig dat de breedte van het tuinpad geen problemen oplevert. Daarnaast kunt u overwegen of u strakke, rechte paden of sierlijke, speelse paden wenst.

Opsluitbanden

Bij het aanleggen van een terras of tuinpad zijn opsluitbanden meestal noodzakelijk. Deze opsluitbanden (van beton of natuursteen) vormen een frame om uw terras of tuinpad en zorgen dat klinkers en tegels op hun plaats blijven. Het is ook mogelijk om een rollaag klinkers te gebruiken om uw terras of tuinpad 'op te sluiten'. Houd bij het ontwerp van uw terras of tuinpad dus rekening met een extra breedte van minimaal 5 cm.

Oprit

Bij het ontwerp van een oprit zijn de lengte en breedte van belang. Moeten er één of twee auto's op de oprit kunnen staan? Moeten er fietsen langs een geparkeerde auto kunnen zonder dat de auto's beschadigd worden?

Tuinontwerp op papier zetten

Het is raadzaam om uw wensen duidelijk op papier te zetten, zodat u duidelijk kunt aangeven wat u wenst. Maak vooraf een schets op schaal (bijvoorbeeld 1 m buiten is 1 cm op tekening) Het is handig om gebruik te maken van ruitjes of mm-papier. Wilt u uw tuinplan laten maken door een specialist, dan kunt u dat eenvoudig meenemen in het offerteformulier.

Aanleggen van uw tuin

Verwijderen van bomen en beplanting

Het aanleggen van uw tuin begint met het verwijderen van bomen en beplanting. U kunt het verwijderen van groen laten uitvoeren door een specialist. Als u een boom wilt kappen, dan is het belangrijk dat u zeker weet of u gerechtigd bent om de boom te kappen. Op de website van uw gemeente vindt u duidelijke richtlijnen. In sommige gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen.

Afvoeren oude materialen

Het vernieuwen van een tuin gaat ook gepaard met het afvoeren van oude materialen: bestrating, muurtjes en hekwerken die u niet meer nodig heeft, kunnen verwijderd en afgevoerd worden. Een specialist kan die werkzaamheden voor u uitvoeren, maar in veel gevallen kunt u deze werkzaamheden ook zelf eenvoudig uitvoeren. Daarmee bespaart u kosten.

Aanleggen drainage

Sommige gebieden hebben te maken met een natte bodem. Om de bomen- en plantengroei te bevorderen, kunt u drainage aanleggen. Deze werkzaamheden kunnen alleen uitgevoerd worden in combinatie met overig grondwerk zoals ontgraven en het aanvullen van een zandbed. Indien u drainage overweegt, is het raadzaam om dat aan te geven bij het offerteformulier.

Waterafvoer

Goede waterafvoer is belangrijk. Vaak is het voldoende om de bestrating onder afschot aan te leggen. Dat wil zeggen dat de bestrating een beetje afloopt, waardoor het water weg kan stromen. Bij grotere oppervlakten, opritten of parkeerplaatsen kan het noodzakelijk zijn om een aantal kolken te plaatsen die het water afvoeren. PVC-buizen leiden het water dan naar de riolering. Als u beschikt over een legplan voor waterafvoer, dan kunt u dat meesturen.

Fundering en zandbed aanleggen

Het aanleggen van een goede fundering is van groot belang. De fundering zorgt dat de waterafvoer verbeterd wordt, waardoor uw bestrating goed blijft liggen en er geen verzakking kan optreden. Afhankelijk van de ondergrond en het gebruik, is het raadzaam om uit te gaan van een fundering van minimaal 15 cm tot 35 cm.

Het aanleggen van een zandbed is nodig om een goede ondergrond te waarborgen. Het water kan dan goed afgevoerd worden, waardoor er minder kans is dat de ondergrond wegspoelt. Wij raden u aan om voor terrassen een aangetrilde zandbaan aan te brengen van ca. 20 - 25 cm. Voor opritten is het raadzaam om een aangetrilde zandbaan aan te leggen van ca. 25 cm. Als de ondergrond bestendig moet zijn voor verkeer, dan is het raadzaam om een puinfundering onder het zandbed aan te leggen. Dat zorgt voor een stabielere ondergrond, waardoor de kans op spoorvorming en breuk van bestratingsmaterialen geminimaliseerd wordt. Het is raadzaam om ca. 15 cm gebroken puin 0/40 (Repack) aan te brengen, met daarbovenop een laag van ca. 7 cm aangetrild zand.

Uiteraard kunt u het aanleggen van een fundering en een zandbed ook uitbesteden aan een specialist. Geef via het offerteformulier aan wat uw wensen zijn.

Zandbed bij natuursteen

Bij het aanbrengen van natuursteen is het raadzaam om de bestrating in zand gemengd met cement te leggen. Dat wordt een stabilisatielaag genoemd. Een stabilisatielaag zorgt dat de drukbelasting op de tegels goed verdeeld en opgevangen wordt in de ondergrond. De levensduur van uw natuursteenbestrating wordt daardoor aanzienlijk verlengd.

Opsluitbanden plaatsen

Opsluitbanden voorkomen dat tuintegels of klinkers gaan verschuiven. Voor een terras volstaan opsluitbanden van 5 x 15 cm. Bij een oprit is het raadzaam om te kiezen voor een 15 x 20 cm opsluitband. Om de rand duidelijker aanwezig te laten zijn, kunt u ook kiezen voor een 20 x 30 cm opsluitband. Als u de opsluitbanden wilt laten plaatsen door een specialist, dan horen wij graag welk formaat opsluitbanden u heeft gekozen.

Metselwerk

Als u muurtjes of pilaren wilt laten metselen, dan kan een specialist dat voor u doen. Formuleer uw wensen in het offerteformulier. U kunt dan aangeven wat het ontwerp en de maatvoering zijn. Voor de prijs is het van belang hoeveel m2 metselwerk het betreft. Bij metselwerk is het altijd van belang dat de ondergrond voldoende draagkrachtig is. Een specialist kan u hierover adviseren.

Een muurafdekker kan een gemetselde muur of pilaar een sfeervolle uitstraling geven. Bekijk diverse soorten muurafdekkers op SlimBestraten.nl.

Vijver aanleggen

Bij het aanleggen van een vijver is grondwerk en graafwerk noodzakelijk. Een specialist kan deze werkzaamheden voor u uitvoeren. Geef in het offerteformulier aan dat u een vijver wilt plaatsen. Een eventuele schets en omschrijving kunnen meegestuurd worden. Vaak worden vijvers afgewerkt met natuursteen vijverranden. SlimBestraten.nl biedt als stenenhandel diverse vijverranden aan die uw tuin een sfeervolle uitstraling geven.

Hoogteverschillen creëren of opvangen

Om hoogteverschillen op te vangen of juist een hoogteverschil te creëren (bijvoorbeeld een verhoogd terras), kunt u kiezen voor het plaatsen van keerwanden. Deze werkzaamheden moeten door een specialist worden uitgevoerd in verband met de omvang van deze betonelementen. U kunt deze wens uitspreken in het offerteformulier. Het is dan wenselijk dat u aangeeft wat voor verhoging u voor ogen heeft. Uiteraard kan een specialist u ook over dit onderwerp adviseren.

Graszoden plaatsen

Een specialist kan het leveren en leggen van graszoden verzorgen, inclusief het aanrollen van de graszoden. Nadat de zoden gelegd zijn, kunt u zelf zorgen dat de zoden voldoende te beregend worden.

Tuinverlichting aanleggen

Tuinverlichting maakt een tuin na zonsondergang sfeervoller en praktischer. Bij het aanleggen van tuinverlichting kan het raadzaam zijn om (voor het plaatsen van uw bestratingsmaterialen) mantelbuizen te leggen, waardoor het trekken van de kabel eenvoudig is en geen schade aan het straatwerk geeft.

Als u de tuinverlichting wilt laten aanleggen door een specialist, dan geeft u aan waar u lichtpunten, schakelaars en/of stopcontacten aangelegd wilt hebben. Uiteraard kan een specialist u daar ook over adviseren. Wilt u dat de benodigde materialen ook meegenomen worden in de offerte, dan kunt u dat aangeven in het offerteformulier.